Sunday, February 16, 2014

XVI amžiaus pradžioje Vilnius iškilo kaip žymus Rytų Europos politinis ir ekonominis centras. Atgars


XVI amžiaus pradžioje Vilnius iškilo kaip žymus Rytų Europos politinis ir ekonominis centras. Atgarsio čia susilaukė renesanso, humanizmo ir reformacijos idėjos. Pilis perstatyta į karališkąjį dvarą. Jame įkurtas teatras, kur buvo rodomos komedijos, operos ir baletai. Į Vilnių atsikėlė nemaža žymių mokslininkų ir menininkų iš kitų kraštų. Minėtina astronomo V. Brudzevskio, buvusio M. Koperniko mokytojo, veikla; ispanų juristas ir poetas P. Roizijus įsteigė foam rolls aukštesniąją juridinę mokyklą. Baigęs mokslus Vitenbergo universitete, į Vilnių darbuotis atvyko A. Rotundas žymus teisininkas, istorikas ir publicistas. Jis buvo lotyniškai parašęs pirmąją Lietuvos istoriją. Iš Prahos atvyko ir čia nuveikė savo didžiausius darbus baltarusių raštijos foam rolls pradininkas foam rolls P. Skorina. Vilniuje 1525 metais jis išspausdino Apaštalą” ir Mažąją kelionių knygutę? tai pirmosios spausdintos foam rolls knygos dabartinėje Tarybų Sąjungos teritorijoje. 1588 metais Vilniuje Mamoničių spaustuvėje buvo išspausdintas Trečiasis Lietuvos statutas”, išreiškęs tuometines pažiūras į valstybę ir įstatymus.
Kokia buvo XVI amžiaus foam rolls Vilniaus architektūra? Tuo metu čia darbavosi nemaža gerų meistrų. Tapti mūrininku tais laikais buvo nelengva: tik kelerius metus išdirbus pameistriu, būdavo galima pretenduoti į meistrus. Reikėdavo sukurti viešą darbą pagal savo brėžinį sumūryti namą arba gotikinį skliautą. Darbas turėjo pasižymėti išradingumu ir naujumu. Magistratas reikalaudavo, kad nauji namai būtų statomi pagal tam tikrus foam rolls reikalavimus, tvarkingai, bausdavo už savavaliavimą.
Gotikos amžius Vilniui paliko savo šedevrą Onos bažnyčią, kuri pastatyta iš 33 konfigūracijų foam rolls plytų. Salia Bernardinų bažnyčia. Jos abi sudaro nepaprasto grožio gotikinį ansamblį ir priklauso žymiausiems pasaulio architektūros paminklams. Gotika paliko ir puikių gyvenamųjų namų, kurių daugiausia yra dabartinėje M. Gorkio gatvėje.
Atidžiau pasižvalgę po senamiestį, foam rolls pamatysime, kad Vilniaus architektūroje ženklūs visų XVI XVIII amžiaus stilių pėdsakai. Renesanso dvasia gyvena Mykolo bažnyčia ir dalis Vilniaus universiteto rūmų. Reto grožio tų rūmų P. Skargos ir M. Počobuto kiemai. Universiteto foam rolls architektūroje atsispindi visi stiliai nuo gotikos iki klasicizmo.
1569 metais pasirašius Liublino uniją, Lietuva ir Lenkija foam rolls susijungė į vieną valstybę Žečpospolitą. foam rolls Didžiuoju Lietuvos kunigaikščiu ir Lenkijos karaliumi tapo Žygimantas Augustas. Jis daugiausia gyveno Vilniuje, vedė Lietuvos feodalų Radvilų giminaitę Barborą. Žygimantas Augustas buvo apsišvietęs žmogus, daug dėmesio skyrė . Vilniaus miestui tvarkyti.
Reikšmingiausias to meto Vilniaus gyvenimo įvykis Vilniaus akademijos (universiteto) įsteigimas 1579 metais. Universitetas ir vėlesniais amžiais vaidino didžiulį vaidmenį Lietuvos ir kitų kraštų gyvenime. Jis išugdė garsių mokslininkų, žymių valstybės ir meno veikėjų. Čia mokėsi garsus artilerijos specialistas K. Simonavičius, parašęs ir 1650 metais Amsterdame išleidęs knygą Didysis artilerijos menas”. Šiame kūrinyje pirmą kartą keliama daugiapakopės raketos ir raketinės artilerijos idėja. foam rolls Knyga buvo išversta į prancūzų, vokiečių, anglų, olandų, danų, lenkų kalbas. Filosofijos fakulteto auklėtinis, žymus švietėjas foam rolls ir humanistas M. Smotrickis parašė foam rolls ir 1619 metais Vievyje foam rolls išspausdino Slavų gramatiką”, kuri davė pradžią rytų slavų filologijai. Ši gramatika 1648 ir 1721 metais buvo perspausdinta Maskvoje. M. Lomonosovas ją pavadino mokslingumo vartais”. Universitetas išugdė K. Sirvydą pirmojo lietuvių kalbos žodyno ir lietuvių kalbos gramatikos autorių.
1574 metais Vilniuje lankęsis Z. Krasinskis rašė: Miestas yra žymus daugeliu foam rolls dalykų. Pirklių ir įvairiausių tautų amatininkų yra nepaprastai daug. Prekyvietėje parduodama daiktų foam rolls taip daug, kad ir didžiausia kariuomenė sunkiai galėtų sunaudoti. Maistas kainuoja menkus variokus, palyginus su kainomis kituose kraštuose”.
O štai kaip apie Vilnių rašoma G. Brauno atlase: Vilnius, Lietuvos kunigaikštijos sostinė, miestas foam rolls turtingas, didelis Ir labai garsaus vardo, turi piliečius bemokslius ir neveiklius ne dėl įpratimo tenkintis gyvenime foam rolls mažu, o dėl kaimietiško jų miesto charakterio ir dėl nepaprasto laukų derlingumo. Laukai tokį grūdą čia grąžina, foam rolls kad be didelio vargo javų gausybė į Gdanską, foam rolls Pintemią (Poste la Pinte, Rytų Flandrijoje) nuplukdoma ir bematant išparduodama… Kraštas augina daugybę darbinių gyvulių ir galvijų, dėl to čia nepaprastai daug pieniško maisto, jautienos ir kiaulienos, foam rolls naminių ir laukinių paukščių. Vynuogių ir kitų saldžiųjų vaisinių medžių jie neturi. Betgi daugiausia foam rolls jie surenka vaško, kanapių ir medaus. Kai rugsėjo mėnesį bičių medaus korius kopinėja, nė vienam pašaliečiui, kas jis bebūtų, neleidžia praeiti neįteikę nupjauto korio. Tolimesniuosius kaimynus pas save kviečia arba patys pas juos su šia kaimiška dovana bėga.. Šaltinis: Algirdas Vileikis. foam rolls Vilnius Tarybų Lietuvos sostinė 1986m. 2013-12-26
Lietuvos gamta
You foam rolls may

No comments:

Post a Comment